• Wpisów:312
  • Średnio co: 7 dni
  • Ostatni wpis:8 dni temu
  • Licznik odwiedzin:51 769 / 2191 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 

TONIK MIĘTOWY usuwa opuchnięcia oraz zwęża pory. Działa oczyszczająco i ściągająco. Matuje skórę i przywraca jej zdrowy kolor.

Przepis na tonik miętowy:
Kilkanaście świeżych liści mięty miksuję z umytym, ale nie obranym ogórkiem. Papkę przecedzam przez gazę. Dodaję 1/3 szklanki wody mineralnej niegazowanej. Tak przygotowany tonik trzymam w lodówce.


 

 

Malownicza grecka wyspa, mity, magia i galeria barwnych postaci - to wyjątkowo nastrojowa powieść.
Daphne, córka greckich imigrantów mieszkających w Nowym Jorku, po tragicznej śmierci męża zostaje sama z córeczką oraz stertą rachunków do zapłacenia. Inwestuje wszystko w otwarcie własnej, greckiej restauracji. Dostaje także drugą szansę w życiu osobistym - zaręcza się z bogatym i przystojnym bankierem, ale ślub chce wziąć na greckiej wysepce Erikusie.
Na tej magicznej wyspie mieszka Evangelia - babcia Daphne. To dzięki niej poznawała rytmy wyspiarskiego życia, przyprawionego mitami i opowieściami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.
Przeszłość i teraźniejszość ściśle się przeplatają w tej nastrojowej, pełnej ciepła historii o kobiecie uwięzionej między światem tradycji a wymaganiami, jakie stawia przed nią kariera zawodowa i związek z nowym mężczyzną. Evangelia wyjawia wnuczce niezwykłe dzieje swojego życia i opowiada poruszające historie z przeszłości. Daphne wreszcie pojmuje, że najważniejsza magia, w jaką powinna uwierzyć, to magia jej samej. I że poczucie bezpieczeństwa nie jest równoznaczne z miłością...



 

 

Idealna dietetyczna, słodka przekąska


SKŁADNIKI na 6 muffinek

· 100 g otrąb owsianych
· 200 g jogurtu greckiego
· 2 łyżeczki cynamonu
· 1 jajko
· 2 łyżki ciepłej wody
· 1 łyżka cukru - rozpuścić w 2 łyżkach ciepłej wody.
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia

W misce połączyć suche składniki następnie domieszać jajko, jogurt oraz cukier. Przełożyć masę do foremek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 180°C we wcześniej nagrzanym piekarniku.


 

 

Bohaterką jest Hazel Grace Lancaster, 17-latka z wyrokiem śmierci. Gdy miała 13 lat, zdiagnozowano u niej raka tarczycy i nie dawano dużych szans na przeżycie. Udało się ją uratować dzięki eksperymentalnej kuracji, która jednak ma znaczące efekty uboczne – w płucach Hazel zbiera się woda, która pewnego dnia może doprowadzić do jej uduszenia. Każdy dzień bez ataku to dla dziewczyny błogosławieństwo i jednocześnie strach przed nieuniknionym. Kiedy na grupie wsparcia pozna 18-letniego Augustusa Watersa - weterana raka kości z amputowaną nogą – jej policzone dni nabiorą nowego wymiaru.
Zarówno Hazel, jak i Augustus są bohaterami, których każdy chciałby mieć za przyjaciół. Oboje są wyjątkowo inteligentni, serdeczni, łagodni, dobrze wychowani i zdystansowani do swojej sytuacji. Wydaje się, że nikt bardziej niż oni nie zasługuje na długie i szczęśliwe życie, szczególnie, że miłość, jaka między nimi wybucha, jest podręcznikowo doskonała. Zakochujący się w sobie bohaterowie są uroczy, a śledzenie kolejnych etapów rozwijającego się między nimi uczucia sprawia autentyczną przyjemność. Dopiero, kiedy scenarzyści na powrót przypominają, że historia Hazel i Gusa nigdy nie skończy się słowami: i żyli długo i szczęśliwie, dramatyzm ich sytuacji ścina z nóg. Od pewnego momentu w filmie nieprzerwanie płyną strumienie łez – wylewane zarówno przez postaci, jak i obserwujących je widzów. Trzeba by mieć serce z kamienia, żeby nie wzruszać się położeniem tych niewinnie cierpiących superdobrych bohaterów.


Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Ostatnio zostałam zakwalifikowana do testowania nowych plastrów na pęcherze firmy COMPEED na stronie samplecity.pl

W minionym tygodniu otrzymałam paczuszkę w postaci jednego plastra, a więc zabieram się do testowania



Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 


I lived inside the hidden bay and the
Time used to pass so slow
I raised dragons by my side but I
I had to let them go

Days of ashes and nights of flames
A thirst for beauty then thirst for games
Do you need to see my soul?
Just let me know
When you get high

Everything we touch turns to gold at night
In the dark we make it special, make it justified
Everything we touch turns to gold at night
There’s a ghost in the machine and there’s a glowing light

Now there’s a black spot on the sun
I can’t make it go away
I spent light years wasting my time
Until I knew your name

Days of ashes and nights of flames
A thirst for beauty then thirst for games
Do you need to see my soul?
Just let me know
When you get high

Everything we touch turns to gold at night
In the dark we make it special, make it justified
Everything we touch turns to gold at night
There’s a ghost in the machine and there’s a glowing light

When you get high...
In the dark we make it special, make it justified...

Everything we touch turns to gold at night
In the dark we make it special, make it justified
Everything we touch turns to gold at night
There’s a ghost in the machine and there’s a glowing light
 

 


Piękne chwile...

Czasami doceniamy je...

Dopiero po kilku latach...

 

 

2-3 kwiatostany na długich łodyżkach należy powiesić w zacienionym miejscu na dwa dni. Potem obciąć kwiatki, przełożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek tak, by je zakryła.Zakręcić słoik i odstawić w słoneczne miejsce na minimum trzy tygodnie (najlepiej na sześć). Co kilka dni trzeba potrząsać słoikiem. Do oliwki warto również wycisnąć zawartość 10 kapsułek z witamina E

Tak przygotowana oliwka dzięki dużej zawartości rutyny uszczelnia ścianki naczyń krwionośnych.

 

 

PTYSIE
125 ml wody
125 ml mleka
125 g masła
250 ml mąki pszennej tortowej
pół łyżeczki soli
pół łyżki cukru

PASTA
250 g sera korycińskiego swojskiego
półtorej szklanki ugotowanej fasoli
2-3 łyżki śmietany
sól i pieprz
kminek
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżka miodu
łyżka oleju
sok z połowy cytryny
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

WYKOŃCZENIE
3 długie kabanosy
sałata
prażone pestki dyni
2 łyżki miodu


PTYSIE
Wodę z mlekiem, cukrem, solą i masłem zagotowuję. Mąkę przesiewam. Garnek zdejmuję z ognia i dodaję przesianą mąkę. Mieszam energicznie drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej masy. Podgrzewam masę na małym ogniu około minuty, ciągle mieszając. Odstawiam do przestudzenia. Piekarnik rozgrzewam do 220 stopni. Po przestudzeniu dodaję kolejno jajka, miksując do połączenia składników. Blachę wykładam papierem do pieczenia i delikatnie skrapiam oliwą. Przekładam masę do rękawa cukierniczego i formuję ptysie w dużych odstępach. Przed pieczeniem czubek każdego ptysia smaruję zwilżonym wodą palcem. Piekę około 30 minut. Studzę. Przekrawam.

PASTA
Wszystkie składniki umieszczam w misie blendera i miksuję do dobrego połączenia składników – uzyskania kremowej, jednolitej masy.

WYKOŃCZENIE
Kabanosy przekrawam wzdłuż i potem dzielę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oliwy i podsmażam kabanosy. Przekrojone ptysie uzupełniam pastą fasolowo-serową i kiełkami rzodkiewki. Wierzch każdego ptysia smaruję miodem, posypuję prażonymi pestkami dyni i dekoruję nitkami chili. Tworzę kompozycję na świeżej sałacie.


 

 

Główną bohaterką powieści jest Josie Moraine - siedemnastolatka mieszkająca w Nowym Orleanie lat pięćdziesiątych XX w. Jako niechciane dziecko pełnoetatowej prostytutki nie ma łatwego życia. Przeganiana z kąta w kąt i traktowana jak przysłowiowe piąte koło u wozu, w wieku ośmiu lat trafia pod skrzydła znanej w okolicy burdelmamy - Willie Woodley, która od tej pory zastępuje jej matkę. Łatwo domyślić się, że dziewczyna nie ma również pojęcia kim jest jej biologiczny ojciec. Trudna sytuacja życiowa sprawia, że Josie dość szybko usamodzielnia się i staje się w sporym stopniu niezależna. W wieku jedenastu lat podejmuje pracę w księgarni, za którą zapłatą jest możliwość mieszkania w małym pokoiku...

Piękna historia o tym, że rodzina to niekoniecznie osoby, z którymi łączą nas więzy krwi. Oparcie mogą dać nam osoby, po których zupełnie się tego nie spodziewaliśmy.


 

 
  • awatar Agatsi: wreszcie sierpień :) zapraszam do obserwowania mojego bloga :)
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
To opowieść o zemście i przyjaźni. Film prezentuje relacje między trzema bohaterkami, która nie powinna się narodzić, a to wszystko okraszone jest zabawnymi momentami, które potrafią rozbawić do łez.
W wielkim skrócie:
Kate odkrywa, że jej mąż ma kochankę. Jest zdruzgotana i nie ma do kogo się zwrócić, więc postanawia nawiązań więź właśnie z Carly. W akcie zemsty obie panie odkrywają, że mężczyzna ich życia, Mark, zdradza je z młodą Amber. W konsekwencji trzy kobiety łączą swe siły, by dać mu nauczkę...


 

 

Można zwiedzić wiele miejsc na świecie,

I wciąż wracać tylko do tego jednego,

W którym czujemy się jak nigdzie indziej


 

 


I've never seen a diamond in the flesh
I cut my teeth on wedding rings in the movies
And I'm not proud of my address
In the torn up town, no post code envy

But every song's like:
Gold teeth
Grey Goose
Tripping in the bathroom
Bloodstains
Ball gowns
Trashing the hotel room

We don't care, we're driving cadillacs in our dreams

But everybody's like:
Cristal
Maybach
Diamonds on your timepiece
Jet planes
Islands
Tigers on a gold leash

We don't care, we aren't caught up in your love affair

And we'll never be royals (royals)
It don't run in our blood
That kind of lux just ain't for us, we crave a different kind of buzz
Let me be your ruler (ruler)
You can call me queen bee
And baby I'll rule, I'll rule, I'll rule, I'll rule
Let me live that fantasy

My friends and I we've cracked the code
We count our dollars on the train to the party
And everyone who knows us knows
That we're fine with this, we didn't come from money

But every song's like:
Gold teeth
Grey Goose
Tripping in the bathroom
Bloodstains
Ball gowns
Trashing the hotel room

We don't care, we're driving cadillacs in our dreams

But everybody's like:
Cristal
Maybach
Diamonds on your timepiece
Jet planes
Islands
Tigers on a gold leash

We don't care, we aren't caught up in your love affair

And we'll never be royals (royals)
It don't run in our blood
That kind of lux just ain't for us, we crave a different kind of buzz
Let me be your ruler (ruler)
You can call me queen bee
And baby I'll rule, I'll rule, I'll rule, I'll rule
Let me live that fantasy

ooh ooh oh ooh
We're better than we've every dreamed
And I'm in love with being queen

ooh ooh oh ooh
Life is great without a care
We aren't caught up in your love affair

And we'll never be royals (royals)
It don't run in our blood
That kind of lux just ain't for us, we crave a different kind of buzz
Let me be your ruler (ruler)
You can call me queen bee
And baby I'll rule, I'll rule, I'll rule, I'll rule
Let me live that fantasy
 

 

Pasta cukrowa - szklankę cukru mieszam z 1/4 szklanki miodu oraz z sokiem z połowy cytryny. Gotuję na małym ogniu, aż mieszanka uzyska kleistą konsystencję. Studzę pastę i wstawiam garnek z zawartością do drugiego z gorącą wodą (by nie wystygła). Ciepły preparat rozprowadzam szpatułką na małych fragmentach skóry cienką warstwą i przykładam pasek papieru. Przyciskam go i od razu odrywam z włosem.
Cukier łagodnie usuwa włoski, gdyż ma niższą temperaturę niż wosk i nie podrażnia skóry. Odrywanie pasków mniej boli, nadaje się więc do depilacji okolic bikini oraz pach.


  • awatar justynkowa: to naprawdę działa? chyba muszę kiedyś wypróbować.
  • awatar basia998: Zapraszam na mojego bloga. Może coś skomentujesz ? Jeśli ci się spodoba zaobserwuj. Oczywiście do niczego nie zmuszam.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (2) ›
 

 
Z okazji moich dzisiejszych urodzin zapraszam na:

TORT CZEKOLADOWO - MIĘTOWY

Składniki na blaty czekoladowe:

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.

W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.

3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.

Krem miętowy:

300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
400 g serka mascarpone, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
1 - 2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (do smaku)
odrobina zielonego barwnika w żelu/paście

W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone i barwnik. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na samym końcu dodać ekstrakt miętowy (około 1 - 2 łyżeczek, w zależności od mocy ekstraktu). Krótko zmiksować.

Nasączenie tortu:

1/4 szklanki likieru miętowego
1/3 szklanki zaparzonej świeżej mięty lub herbaty miętowej, schłodzonej

Wymieszać.

Blaty czekoladowe nie są suche więc można zastosować połowę jego ilości.

Wykonanie

Jeden z blatów czekoladowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/4 szklanki ponczu. Przełożyć 1/3 kremu. Położyć kolejny blat czekolady, naponczować, przełożyć połową pozostałego kremu i przykryć ostatnim blatem. Naponczować. Pozostałym kremem miętowym posmarować boki tortu. Schłodzić.

Wierzch tortu udekorować polewą z poniższego przepisu. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Polewa z czekolady:

100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
40 g masła

Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia.

Smacznego :-)

 

 

Trzydziestoletnia Catherine, prawniczka z Paryża, rozpoczyna pracę w nowojorskim oddziale swojej firmy na Wall Street. Szybko przekonuje się, że praca w korporacji to ciągłe plotki i intrygi. Złośliwe zlecenia koleżanek z pracy, drobne wpadki i podejrzane spojrzenia to codzienność biurowego życia. Jednak na wszystkie kłopoty jest rada. Jaka? Przede wszystkim optymizm i perfumy Diora, które zawsze nosi w torebce.
"Kocham Nowy Jork" to dynamiczna, wciągająca opowieść o nowoczesnej kobiecie, która zdobywa wielki świat. Jak to robi? Przede wszystkim nigdy nie przestaje być sobą.

 

 

Philomena Lee jest religijną Irlandką, która w latach 50. jako młoda niezamężna dziewczyna zaszła w ciążę. Rodzina oddała ją - jako zhańbioną – do zakonu, gdzie urodziła dziecko, które zakonnice oddały do adopcji "godniejszym ludziom". W 50. urodziny syna, będąc już w wieku emerytalnym, postanawia go odnaleźć. W pojedynkę jest bezsilna, postanawia więc przerwać milczenie. W śledztwie pomóc ma jej Martin Sixsmith – dziennikarz polityczny, który właśnie stracił pracę w rządzie Blaira i próbuje uciec czyhającej na niego depresji. Razem ruszają w podróż, by odszukać syna Philomeny. A także w poszukiwaniu samych siebie.

 

 

1 szklanka mleka
pół szklanki mleczka kokosowego
2 jajka
szklanka mąki
2 łyżki roztopionego masła
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
łyżeczka pasty pandanowej


Wszystkie składniki umieszczam w misce i miksuję na jednolitą masę. Ciasto odstawiam na 15 minut, a następnie smażę cienkie naleśniki (uważając by ich zanadto nie rumienić). Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię smaruję ją masłem. Naleśniki podaję z ulubionymi dodatkami.