• Wpisów: 310
  • Średnio co: 6 dni
  • Ostatni wpis: 10 dni temu, 10:03
  • Licznik odwiedzin: 49 477 / 2130 dni
 
zielonakraina
 

350 g maki tortowej
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki masła lub margaryny, zimnego
4 łyżki spirytusu
szczypta soli
cukier puder do oprószenia

Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i siekamy nożem. Następnie szybko zagniatamy ciasto. Wałkiem uderzamy ciasto, aby jak najwięcej wtłoczyć powietrza. Na oprószonej mąką stolnicy bardzo cienko rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy kawałki o wym. 7 x 6 cm. Każdy kawałek ściskamy palcami do środka tworząc kształt kokardki. Olej najlepiej rzepakowy mocno podgrzewamy i smażymy kokardki na lekko złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i oprószamy cukrem pudrem.


kokardki.jpg

Nie możesz dodać komentarza.